Hidrolik Asansör

Tahrik gücü olarak hidrolik sistemlerin kullanıldığı asansörlerdir. Kaldırma işi hidrolik sıvısının; kabini direk ya da endirekt (makaralı sistem) olarak etkileyen bir kaldırıcıya sevk eden ve elektrik enerjisi ile çalışan bir pompa vasıtasıyla gerçekleştiren asansörlerdir. Bu asansörlerde aşağı inişler asansörün kendi ağırlığı ile sağlanmaktadır. Hidrolik Asansörlerde makine dairesi genellikle ilk durak seviyesinde bulunur ama gerekli durumlarda binanın herhangi bir yerinede kurulabilmektedir. Makine dairesinde; Bir hidrolik yağ kazanı üzerinde hidrolik makinesi düzeneği, kumanda panosu ve hidrolik sıvısının geçtiği borular bulunmaktadır. Asansör kuyusunda; Kabin, silindir piston sistemi, askı tertibatı tamponlar ve varsa karşı ağırlık bulunmaktadır. Çalışma şekli: Elektrikle çalışan pompanın yağı itmesiyle pistonların kabini kaldırması esasına göre çalışır.

AVANTAJLARI:

  • Makine dairesi olmadığı için titreşim oluşmaz.
  • Çatı alanı kullanılabilen konum olarak kalır (makine dairesi olmadığı için)
  • Makine dairesi uygun herhangi bir konuma konabilir.(uygun olanı sistemin yanına koymaktır)
  • Taşıma kapasitesi elektrikli asansörlere göre daha fazla toleransa sahiptir.
  • İniş hızı çıkış hızına bağlı olmadığından yükseltilebilir.
  • Elektrikli asansörlerde ancak yüksek maliyetlerle sağlanabilen kademesiz hız ayarlı hareket, darbesiz kakış ve duruş, otomatik seviyelime, sürekli hassas kat ayarı gibi özellikler hidrolik asansörde standarttır.
  • Elektrikli asansörlerde kabinin hareketi halat ve kasnak arasındaki sürtünme kuvveti ile gerçekleştirilir. Aynı zamanda duruşlar da yine frenlerde oluşan sürtünme kuvveti sayesinde gerçekleşir. Sürtünme olan yerde aşınma oluşacağından zaman içinde parça değişimleri kaçınılmazdır.

 

Makine Daireli Asansör

Makine daireli asansörler; Asansör tahrik makinasının asansör kuyusunun üzerinde teşkil edilmiş bir oda içerisine bulundurulduğu asansör tipidir. Bu şekilde inşa edilen asansörler, insan asansörleri, yük asansörleri, araç asansörleri, sedye asansörleri, servis asansörleri gibi taşıma amaçlarına göre sınıflandırılabilirken, kontrol tarzına göre de çift hızlı, VVVF hız kontrollü, Gearless motorlu olarak sınıflandırılabilirler.

 

Makine Dairesiz Asansör

Makine daireleri binaların üzerinde belirgin bir yapıya sahiptir, ve bina üzerinde belli bir yer kaplamaktadır. Makine dairesinin kapladığı alan bina estetiğine çoğu zaman uymaz. Makine dairelerinin bina üzerinde yer kapladığı ve bina estetiğini bozduğu düşünülerek, dişlisiz makineler üretime girmiştir. Dişlisiz makine denilen bu makinemiz frekans kontrollü çalışıp, asansörün duruş kalkış ve tek hareketli parçasıyla kabinin seyrine büyük bir konfor sağlar.

Dişlisiz makine sayesinde makine dairesi ortadan kalkıp, asansör kuyusu içerisinde, montajının gerçekleştirilmesidir. Montajı yapılan dişlisiz makine, bir disk şeklinde olup, asansör makinesinin ağırlığının yarısı kadar ağırlıktadır. Kullanılan bu makine hassas kalkış ve duruşlarıyla, sessiz ve titreşimsiz çalışmasıyla büyük bir konfor sağlar.

Dişlisiz makine diğer asansör makinelerine oranla çok daha verimlidir. Ayrıca enerji tüketiminde geleneksel asansör motorlarına göre % 40 daha az enerji tüketmektedir. Taşıma kapasitesi 2000 kg 1,6 m/sn hızda çalışabilmektedir. Dişlisiz makineye müdahale edilmesi mümkündür. Makine dairesinin kuyu üzerinde tesisinin müsait olmadığı yerlerde büyük bir çözünürlük sağlayan dişlisiz makine ile çalışan asansörlerde asansör kabini kat arasında kaldığı zaman, tahrikli asansörlerde olduğu gibi freni açmak ve volanı çevirerek Asansör kabinini takip etmeye gerek yoktur. Kumanda panosuna müdahale ile ikaz ışıkları sayesinde kabinin otomatik olarak en yakın kata gelişini izlemek mümkündür.

Genelde bu tip yüksek kapasiteli asansörler özellikle yolcu terminalleri, çok katlı mağazalar, alışveriş merkezleri ile eğitim, kültür ve sağlık kuruluşları için uygun bir çözüm oluşturmakta. Makine dairesine gerek duymaması gelir getiren bina alanını arttırmakta, bunu yansıra, sistemin enerji etkinliği, işletme maliyetini düşürerek ek bir değer kazandırmaktadır. Tasarımcılar ve mimarlar ise hem makine dairesinin olmaması hem de esnek dekorasyon olanakları sayesinde işlerinin kolaylaşmasından hayli memnunlar.

Makine dairesiz sistemlerin avantajları

1. Makine dairesiz tasarım ile bina hacminde tasarruf.
2. Üstün kontrol teknikleri ile eşsiz duruş hassasiyeti.
3. Her çeşit binaya kolay entegrasyon.
4. Kaldırma ünitesinin üstün performansı ile sessiz ve konforlu seyir.
5. Daha az kalkış akımı, daha az enerji kullanımı.
6. Hızlı ve etkin montaj.
7. Optimum performans.

 

Panoramik Asansörler

Genellikle panoramik asansörler, iş merkezleri, alışveriş merkezleri, eğlence merkezleri, oteller, restoranlar, büyük metro ve tren garlarında daha çok tercih edilir.

4 kişiden 21 kişiye kadar çeşitli taşıma kapasiteleri bulunmaktadır.

Panoramik asansörün etrafı cam olması nedeniyle kullanıcılarına keyifli bir seyir sağlar. Asansörü kullanan kişi yada kişilerin seyir halindeyken kabin dışını görebilir olması, kapalı asansörlere göre çok daha rahatlatıcı ve asansör korkusu olanlar için huzur vericidir.

Panoramik asansörlerin diğer bir özelliği ise, bina içine montajı olduğu gibi, bina dışına da montajı yapılabilir. Bu nedenle yapı içerisinde kullanım alanı avantajı sağlar.

Panoramik Asansör modelleri, yapının durumuna göre yuvarlak, kare, üçgen v.b. şekillerde olabilir.

 

Normal Sedye Asansorleri

Sedye Asansörlerinde 1250 kg 1600 kg, 2000 kg ve 2500 kg ‘a kadar taşıma kapasitesine ve 0,63 m/s ‘den 2,5 m/s ye kadar hıza sahip olan III. Sınıf hasta asansörleri tam otomatik veya yarı otomatik olarak tercih edilebilir.

Diğer asansörlerden ayrıcalıklı özelliği; Hastanın konforu ve daha sağlıklı, güvenli taşımacılıktır. Sedyenin asansöre giriş-çıkışında sarsıntı olmaması için kabin katlara göre hassas ayarlanır.

Elektrik kesilmelerine karşı önlem, ayarlanmış ışık akısı, atnibakteriyal tetbirler, paslanmaz aksam gibi ekstra donamınlar ilave edilmiş asansörlerdir.

Yemek Monşarj Asansörler

Monşarj ( Servis asansörü , Yemek asansörü ) yük taşıma için tasarlanmış asansörlerdir. İnsan taşıyan asansörlerden farklı olarak daha küçük olabilir ; parçaları karşılaştırıldığında boyutsal ve işlevsel olarak farklılıklar gösterebilirler. Servis asansörlerinde giyotin tipi yukarıdan açılan kapı kullanılır. Giyotin kapılar, basit bir hareketle açılıp kapanması sayesinde kullanıcıya büyük kolaylık sağladığı gibi, yarı otomatik kapılar gibi açıldıklarında yer işgal etmezler. Servis asansörlerinde yükle temas eden alanların bakımından hijyenik unsurlara uygun materyallerden imal edilmesi çok önemlidir.

 

Servis asansörleri genelde otel, restoran ve villalarda mutfaktan yemek yenilen kata, tabak, bardak, tepsi taşınmasında kullanılır. Sadece yük taşıma amaçlı olarak, insanların giremeyeceği boyutlarda tasarlanırlar. 400 kg kapasiteye kadar çıkabilen servis asansörleri, küçük tip yük asansörleridir.

 

Yük Asansörleri

Fabrika, depo ya da otoparklarda kullanılmak üzere tesis ettiğimiz tüm asansörlerimiz ağır ortam şartlarında başarıyla çalışır.

Tesis edildiği binanın en zor şartlarına göre tasarlanan yük asansörlerimiz, 500 Kg’dan 10.000 Kg’a kadar çeşitli kapasitelerdedir.

Yüksek taşıma kapasitesine sahip yük asansörleri çift hızlı olarak yapıldığı takdirde yüke bağlı olarak katlarda seviye problemleri yaşandığı için  VVVF frekans kontrollü olarak tasarlanmaktadır.

Kademesiz hızlı sistem sayesinde yükten bağımsız olarak seviyeleme sıfır hatayla yapılır. Tahrik düzeni ise makinalı veya hidrolik olabilir.